O przedmiocie

Syrop z pigwy z nutą mięty - tego smaku musisz spróbować.

WŁAŚCIWOŚCI PIGWY (cydonia oblonga):

Pigwa jest jednym z najstarszych owoców uprawianych na świecie.

wg św. Hildegardy z Bingen pigwa jest podstawowym środkiem w leczeniu i profilaktyce chorób reumatycznych, artretyzmu, artrozy i arteriosklerozy.

"Gdy owoc pigwy dojrzeje, nie szkodzi choremu ani zdrowemu, gdy spożywa się go na surowo; gdy zaś go ugotować lub usmażyć, pomaga wielce tak jednemu, jak i drugiemu. Gdy kogo trapią dolegliwości artretyczno-reumatyczne, niechaj je te owoce ? ugotowane lub usmażone ? a usuną z niego substancję artretyczną, tak że nie będzie już zalegać w drogach zmysłowych ani też upośledzać jego stawów. Bo owoc pigwy jest ciepły i suchy, dlatego też daje odpór wszystkiemu, co reumatyczne, a więc chłodne i wilgotne."
Hildegarda

Święta z Bingen zaleca raz w roku przeprowadzać kurację pigwą, która ma zapobiec procesom zniekształcającym stawy.

Pigwe stosuje się profilaktycznie przeciwko chorobom reumatycznym, arteriosklerozie i artrozie. Jest uniwersalnym środkiem na dolegliwości stawowe i nie tylko. Najlepsze formy jej przyjmowania to: syropy, konfitura, dżem, mus lub galaretka.

Owoce pigwy to doskonałe źródło substancji biologicznie czynnych, w tym znaczne źródło makroelementów (żelazo, potas, miedź, bor, nikiel, tytan, glin i mangan, polifenole, związków flawonoidowe, niemal wszystkie aminokwasy, kwasy organiczne, głównie kwas jabłkowy, cytrynowy i winowy, cukry, fruktozy, glukozy, sacharozy).

Pigwa to cenne źródło substancji prozdrowotnych o właściwościach przeciwutleniających, antybakteryjnych i antynowotworowych.

W medycynie ludowej pigwę zalecano osobom z nadciśnieniem, chorobami układu pokarmowego oraz problemami skóry.

W medycynie chińskiej pigwa wykorzystywana była przy wrzodziejących i trudno gojących się ranach.

Współczesne badania potwierdzają lecznicze właściwości owoców pigwy.

WŁAŚCIWOŚCI MIĘTY:

Mięta należy do ziół działających wszechstronnie.

Związki czynne zawarte w mięcie pobudzają wytwarzanie soków trawiennych, żółci i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie pokarmów.

Mięta ma też właściwości usuwające wzdęcia brzucha. Znosi nadmierne skurcze mięśni gładkich przewodu pokarmowego i dróg żółciowych.

Związki czynne mięty mają właściwości zabijania bakterii w przewodzie pokarmowym i drogach żółciowych.

Mięta działa moczopędnie, uspakajająco i nieznacznie obniża ciśnienie krwi.

Spożywanie mięty jest polecane po obfitych posiłkach, ponieważ ułatwia ona trawienie i niweluje dyskomfort wywołany przejedzeniem.

Skład: sok z pigwy 70%, cukier 25%, wywar miętowy 5%.

Stan Nowy
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 07e131a8-ea77-4193-810a-ff447d17ac3a

Syropy

Kurów  
(10)
Narol  
(7)
Żeliszew Duży  
(5)
Gdynia  
(4)
Łysek  
(4)
Pstrążna  
(3)
Jasienica  
(3)
Piotrkowo  
(2)
Poklatki  
(2)
Siemiatycze  
(2)
Ostrów Wielkopolski  
(2)
Żyrardów  
(2)
Seroczyn  
(2)
Czudec  
(2)
Wrocław  
(2)
Rybnik  
(2)
Częstochowa  
(2)
Kraków  
(2)
Jastków  
(2)
Ząbkowice Śląskie  
(1)
Złocieniec  
(1)
Postoliska  
(1)
Wodzisław Śląski  
(1)
Czarna  
(1)
Zagórnik  
(1)
Jordanów  
(1)
Zator  
(1)
Toruń  
(1)
Siedliska  
(1)
Dąbrówka Wielka  
(1)
Jabłonna  
(1)
Ostrowite  
(1)
Brenna  
(1)
Łącko  
(1)
Adamów  
(1)
Nowe Gizewo  
(1)
Chrzanów  
(1)
Rawa Mazowiecka  
(1)
Jadowniki Mokre  
(1)
Elbląg  
(1)
Rytro  
(1)
Łapczyca  
(1)
Idzbark  
(1)
Uherce Mineralne  
(1)
Jasło  
(1)
Kowalki  
(1)
Dukla  
(1)
Miłkowa  
(1)
Zbąszyń  
(1)
Pruchna  
(1)
Górna Wieś  
(1)
Stare Koźle  
(1)
Jelenia Góra  
(1)
Cisów  
(1)
Krosno  
(1)
Bulowice  
(1)
Wielącza  
(1)
Aleksandria  
(1)
Złoty Stok  
(1)
Łuków  
(1)
Koniecpol  
(1)
Bystrzyca Kłodzka  
(1)