Serwatka w proszku to nowy produkt OSM Krasnystaw.
Serwatka w proszku charakteryzuje się zawartością laktozy o bardzo niskim indeksie glikemicznym, a także wysokim poziomem potasu, który doskonale wpływa na krążenie krwi i pracę serca.
Obniża cholesterol, usuwa toksyny z organizmu, a także działa profilaktycznie, osłaniając żołądek i jelita. Jest lekkostrawna i przyspiesza perystaltykę jelit, wzbogaca je w prozdrowotną florę bakteryjną, co z kolei podnosi odporność na choroby. Serwatka w proszku ma wiele zalet, ponieważ zawiera sole mineralne, wapń i cenne witaminy z grupy B rozpuszczalnych w wodzie. Jest też źródłem witamin A, C, K, D, wapnia, magnezu i żelaza. Wpływa nawet na poprawę wyglądu włosów i paznokci.
Serwatka w proszku, która od lat jest z powodzeniem w naszej ofercie, wykazuje się wieloma zaletami. Niejednokrotnie została już doceniona przez naszych klientów – zarówno prywatnych, jak i biznesowych. Serwatka w proszku Krasnystaw jest bogata w sole mineralne oraz witaminy.
Czym jest serwatka w proszku?
W domowej kuchni nie korzysta się często z serwatki w proszku, jednak odbiorcy biznesowi wykorzystują ją na wiele sposobów. Jest produkowana ze świeżej, płynnej serwatki, która powstaje podczas produkcji serów w OSM Krasnystaw. W przemyśle wykorzystuje się ją do produkcji żywności, między innymi pieczywa, serów topionych, lodów i deserów mlecznych i przy produkcji pasz dla zwierząt. Bywa dodawana do mięs, skondensowanego mleka, może zastępować w nich mleko w proszku. Ma nawet zastosowanie w wędkarstwie, bo poprawia smak i strukturę zanęt do połowu ryb.
Zalety serwatki w proszku
Serwatka z mleka jest ubocznym produktem, który powstaje podczas przetwarzania mleka i produkcji serów. Po odparowaniu wody z serwatki powstaje sucha masa. Dzięki zachowaniu najwyższych standardów produkcyjnych i norm konsumpcyjnych serwatka w proszku charakteryzuje się zawartością laktozy o bardzo niskim indeksie glikemicznym, a także wysokim poziomem potasu, który doskonale wpływa na krążenie krwi i pracę serca. Zastosowanie naturalnych składników podczas wytwarzania serwatki w proszku ma bardzo pozytywny wpływ na późniejsze oddziaływanie jej na cały organizm. Obniża cholesterol, usuwa toksyny z organizmu, a także działa profilaktycznie, osłaniając żołądek i jelita. Jest lekkostrawna i przyspiesza perystaltykę jelit, wzbogaca je w prozdrowotną florę bakteryjną, co z kolei podnosi odporność na choroby. Serwatka w proszku ma wiele zalet, ponieważ zawiera sole mineralne, wapń i cenne witaminy z grupy B rozpuszczalnych w wodzie. Jest też źródłem witamin A, C, K, D, wapnia, magnezu i żelaza. Wpływa nawet na poprawę wyglądu włosów i paznokci. Ogromną zaletą serwatki w proszku jest jej trwałość. Można ją długo przechowywać, pod warunkiem, że ochroni się ją przed działaniem wilgoci.
Co zrobić z serwatki?
Serwatka powstająca podczas wyrobu twarogu jest lekko kwaśna w smaku, dlatego w kuchni wykorzystać ją można przede wszystkim do zakwaszania sosów i zup. Można dodać ją do botwinki, barszczu ukraińskiego, chłodnika albo żuru. Bywa dodawana także do chleba na zakwasie. Można ją także rozrobić w formie napoju, który gasi pragnienie latem albo dodać do koktajli z malin, truskawek czy jagód. Serwatka w proszku polecana jest sportowcom potrzebującym wysokobiałkowych produktów, które jednocześnie nie mają dużo tłuszczu. Można z niej robić koktajle po treningu.
Serwatka z mleka z OSM Krasnystaw
Nasza serwatka w proszku jest produktem powstałym z mleka krowiego pozyskiwanego od krów hodowanych na Lubelszczyźnie. Od dziesięcioleci nasz zakład współpracuje ze sprawdzonymi rolnikami i produkuje tradycyjny, ceniony nabiał, taki jak sery twarde, twarogi, śmietany, różnorodne jogurty i kefiry.
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna 1416 kJ (333 kcal)
Tłuszcz: 0,6 g
w tym kwasy nasycone: 0,4 g
Węglowodany: 72 g
w tym cukry: 65 g
Białko: 10 g
Sól: 1,75 g
Tiamina (witamina B1): 0,19 mg
Ryboflawina (witamina B2): 2,5 mg
Witamina B6: 0,28 mg
Witamina B12: 2,40 µg
Potas: 2515 mg
Wapń: 1990 mg
Fosfor: 1050 mg
Magnez: 170 mg
Cynk: 4,0 mg
Wartość energetyczna: 17 %
Tłuszcz: 1 %
w tym kwasy nasycone: 2 %
Węglowodany: 28 %
w tym cukry: 72 %
Białko: 20 %
Sól: 29 %
Tiamina (witamina B1): 17 %
Ryboflawina (witamina B2): 179 %
Witamina B6: 20 %
Witamina B12: 96 %
Potas: 126 %
Wapń: 249 %
Fosfor: 150 %
Magnez: 45 %
Cynk: 40 %
Ogromną zaletą serwatki w proszku jest jej trwałość. Można ją długo przechowywać, pod warunkiem, że ochroni się ją przed działaniem wilgoci.
Termin przydatności 10.07.24r