O przedmiocie

Serwatka w proszku to nowy produkt OSM Krasnystaw.
Serwatka w proszku charakteryzuje się zawartością laktozy o bardzo niskim indeksie glikemicznym, a także wysokim poziomem potasu, który doskonale wpływa na krążenie krwi i pracę serca.
Obniża cholesterol, usuwa toksyny z organizmu, a także działa profilaktycznie, osłaniając żołądek i jelita. Jest lekkostrawna i przyspiesza perystaltykę jelit, wzbogaca je w prozdrowotną florę bakteryjną, co z kolei podnosi odporność na choroby. Serwatka w proszku ma wiele zalet, ponieważ zawiera sole mineralne, wapń i cenne witaminy z grupy B rozpuszczalnych w wodzie. Jest też źródłem witamin A, C, K, D, wapnia, magnezu i żelaza. Wpływa nawet na poprawę wyglądu włosów i paznokci.

Serwatka w proszku, która od lat jest z powodzeniem w naszej ofercie, wykazuje się wieloma zaletami. Niejednokrotnie została już doceniona przez naszych klientów – zarówno prywatnych, jak i biznesowych. Serwatka w proszku Krasnystaw jest bogata w sole mineralne oraz witaminy.

Czym jest serwatka w proszku?
W domowej kuchni nie korzysta się często z serwatki w proszku, jednak odbiorcy biznesowi wykorzystują ją na wiele sposobów. Jest produkowana ze świeżej, płynnej serwatki, która powstaje podczas produkcji serów w OSM Krasnystaw. W przemyśle wykorzystuje się ją do produkcji żywności, między innymi pieczywa, serów topionych, lodów i deserów mlecznych i przy produkcji pasz dla zwierząt. Bywa dodawana do mięs, skondensowanego mleka, może zastępować w nich mleko w proszku. Ma nawet zastosowanie w wędkarstwie, bo poprawia smak i strukturę zanęt do połowu ryb.

Zalety serwatki w proszku
Serwatka z mleka jest ubocznym produktem, który powstaje podczas przetwarzania mleka i produkcji serów. Po odparowaniu wody z serwatki powstaje sucha masa. Dzięki zachowaniu najwyższych standardów produkcyjnych i norm konsumpcyjnych serwatka w proszku charakteryzuje się zawartością laktozy o bardzo niskim indeksie glikemicznym, a także wysokim poziomem potasu, który doskonale wpływa na krążenie krwi i pracę serca. Zastosowanie naturalnych składników podczas wytwarzania serwatki w proszku ma bardzo pozytywny wpływ na późniejsze oddziaływanie jej na cały organizm. Obniża cholesterol, usuwa toksyny z organizmu, a także działa profilaktycznie, osłaniając żołądek i jelita. Jest lekkostrawna i przyspiesza perystaltykę jelit, wzbogaca je w prozdrowotną florę bakteryjną, co z kolei podnosi odporność na choroby. Serwatka w proszku ma wiele zalet, ponieważ zawiera sole mineralne, wapń i cenne witaminy z grupy B rozpuszczalnych w wodzie. Jest też źródłem witamin A, C, K, D, wapnia, magnezu i żelaza. Wpływa nawet na poprawę wyglądu włosów i paznokci. Ogromną zaletą serwatki w proszku jest jej trwałość. Można ją długo przechowywać, pod warunkiem, że ochroni się ją przed działaniem wilgoci.

Co zrobić z serwatki?
Serwatka powstająca podczas wyrobu twarogu jest lekko kwaśna w smaku, dlatego w kuchni wykorzystać ją można przede wszystkim do zakwaszania sosów i zup. Można dodać ją do botwinki, barszczu ukraińskiego, chłodnika albo żuru. Bywa dodawana także do chleba na zakwasie. Można ją także rozrobić w formie napoju, który gasi pragnienie latem albo dodać do koktajli z malin, truskawek czy jagód. Serwatka w proszku polecana jest sportowcom potrzebującym wysokobiałkowych produktów, które jednocześnie nie mają dużo tłuszczu. Można z niej robić koktajle po treningu.

Serwatka z mleka z OSM Krasnystaw
Nasza serwatka w proszku jest produktem powstałym z mleka krowiego pozyskiwanego od krów hodowanych na Lubelszczyźnie. Od dziesięcioleci nasz zakład współpracuje ze sprawdzonymi rolnikami i produkuje tradycyjny, ceniony nabiał, taki jak sery twarde, twarogi, śmietany, różnorodne jogurty i kefiry.

Wartości odżywcze
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna 1416 kJ (333 kcal)
Tłuszcz: 0,6 g
w tym kwasy nasycone: 0,4 g
Węglowodany: 72 g
w tym cukry: 65 g
Białko: 10 g
Sól: 1,75 g
Tiamina (witamina B1): 0,19 mg
Ryboflawina (witamina B2): 2,5 mg
Witamina B6: 0,28 mg
Witamina B12: 2,40 µg
Potas: 2515 mg
Wapń: 1990 mg
Fosfor: 1050 mg
Magnez: 170 mg
Cynk: 4,0 mg

Wartość energetyczna: 17 %
Tłuszcz: 1 %
w tym kwasy nasycone: 2 %
Węglowodany: 28 %
w tym cukry: 72 %
Białko: 20 %
Sól: 29 %
Tiamina (witamina B1): 17 %
Ryboflawina (witamina B2): 179 %
Witamina B6: 20 %
Witamina B12: 96 %
Potas: 126 %
Wapń: 249 %
Fosfor: 150 %
Magnez: 45 %
Cynk: 40 %
Ogromną zaletą serwatki w proszku jest jej trwałość. Można ją długo przechowywać, pod warunkiem, że ochroni się ją przed działaniem wilgoci.

Termin przydatności 10.07.24r

  • Stan: Nowy
  • Marka: Krasnystaw
  • Stan opakowania: oryginalne
  • Cechy dodatkowe: wysokobiałkowe, niski indeks glikemiczny, ekologiczne
  • Produkt nie zawiera: soi, oleju palmowego, glutenu, pestek, tłuszczy trans (utwardzanych), pszenicy, jajek, barwników, drożdży, orzechów
  • Waga produktu z opakowaniem jednostkowym: 400 kg
  • Nazwa handlowa: serwatka w proszku
  • Kod producenta: 5902057004848
  • Stan: Nowy
  • Marka: Krasnystaw
  • Stan opakowania: oryginalne
  • Cechy dodatkowe: wysokobiałkowe, niski indeks glikemiczny, ekologiczne
  • Produkt nie zawiera: soi, oleju palmowego, glutenu, pestek, tłuszczy trans (utwardzanych), pszenicy, jajek, barwników, drożdży, orzechów
  • Waga produktu z opakowaniem jednostkowym: 400 kg
  • Nazwa handlowa: serwatka w proszku
  • Kod producenta: 5902057004848
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 46b91954-e563-47d6-bc51-b1307448bb51

Pozostałe

Bolewice  
(6)
Grzmiąca  
(3)
Rzezawa  
(3)
Pisarzowice  
(3)
Ropica Polska  
(2)
Dąbrowa Górnicza  
(2)
Włoszczowa  
(2)
Radom  
(2)
Braniewo  
(2)
Szczecin  
(2)
Nowosiółki  
(1)
Wydmusy  
(1)
Olszany  
(1)
Lutocin  
(1)
Drwinia  
(1)
Wielowieś  
(1)
Cisów  
(1)
Krosno  
(1)
Radostów Dolny  
(1)
Sulejów  
(1)
Tarnów  
(1)
Sokolniki Mokre  
(1)
Pińczów  
(1)
Sępopol  
(1)
Słupsk  
(1)
Młynary  
(1)
Barycz  
(1)
Hajnówka  
(1)
Warta  
(1)
Bielany  
(1)
Bystrzyca Kłodzka  
(1)
Głuchołazy  
(1)
Wolbórz  
(1)
Dobczyce  
(1)
Inowrocław  
(1)
Franków  
(1)
Dzierżoniów  
(1)
Jerzmanowice  
(1)
Wola Zarczycka  
(1)
Małoszyce  
(1)
Sarnowy  
(1)
Grodzisk Mazowiecki  
(1)
Opole  
(1)
Tarnowskie Góry  
(1)
Rzeszów  
(1)
Cielechowizna  
(1)
Jastrzębie-Zdrój  
(1)
Żukowo  
(1)
Gracze  
(1)
Świnoujście  
(1)
Zamość  
(1)
Sosnowiec  
(1)
Piaski  
(1)
Strzelce Wielkie  
(1)
Świdnik  
(1)
Zambrów  
(1)
Kluczbork  
(1)
Gidle  
(1)
Zduńska Wola  
(1)
Pludry  
(1)
Błota  
(1)
Dobryłówka  
(1)
Leszczyna  
(1)
Ostrzeszów  
(1)
Zwoleń  
(1)
Górki  
(1)
Siedlce  
(1)
Kajetanowice  
(1)
Kobierzyce  
(1)
Kostrzyn  
(1)
Sułkowice  
(1)
Tychówko  
(1)
Józefów  
(1)
Komorniki  
(1)
Przemyśl  
(1)
Skrzynno  
(1)
Strzebowiska  
(1)
Nowy Targ  
(1)
Jaworzno  
(1)
Sulmierzyce  
(1)
Pęzino  
(1)
Koszanowo  
(1)
Mierzyn  
(1)
Adampol  
(1)
Kurów  
(1)
Drawiny  
(1)
Piława Górna  
(1)
Grajów  
(1)
Wadowice  
(1)
Grylewo  
(1)
Pruszcz  
(1)
Miedziana Góra  
(1)
Dzianisz  
(1)
Gryfów Śląski  
(1)
Przybradz  
(1)
Korczyna  
(1)