Serwatka w proszku to nowy produkt OSM Krasnystaw.
Serwatka w proszku charakteryzuje się zawartością laktozy o bardzo niskim indeksie glikemicznym, a także wysokim poziomem potasu, który doskonale wpływa na krążenie krwi i pracę serca.
Obniża cholesterol, usuwa toksyny z organizmu, a także działa profilaktycznie, osłaniając żołądek i jelita. Jest lekkostrawna i przyspiesza perystaltykę jelit, wzbogaca je w prozdrowotną florę bakteryjną, co z kolei podnosi odporność na choroby. Serwatka w proszku ma wiele zalet, ponieważ zawiera sole mineralne, wapń i cenne witaminy z grupy B rozpuszczalnych w wodzie. Jest też źródłem witamin A, C, K, D, wapnia, magnezu i żelaza. Wpływa nawet na poprawę wyglądu włosów i paznokci. Ogromną zaletą serwatki w proszku jest jej trwałość. Można ją długo przechowywać, pod warunkiem, że ochroni się ją przed działaniem wilgoci.
Co zrobić z serwatki?
Serwatka powstająca podczas wyrobu twarogu jest lekko kwaśna w smaku, dlatego w kuchni wykorzystać ją można przede wszystkim do zakwaszania sosów i zup. Można dodać ją do botwinki, barszczu ukraińskiego, chłodnika albo żuru. Bywa dodawana także do chleba na zakwasie. Można ją także rozrobić w formie napoju, który gasi pragnienie latem albo dodać do koktajli z malin, truskawek czy jagód. Serwatka w proszku polecana jest sportowcom potrzebującym wysokobiałkowych produktów, które jednocześnie nie mają dużo tłuszczu. Można z niej robić koktajle po treningu.
Termin przydatności 10.07.24r