O przedmiocie

Pierzga to przerobiony przez pszczoły pyłek kwiatowy, magazynowany do karmienia młodych pszczół. Proces przemiany pyłku zaczyna się już na kwiatku, kiedy pszczoła zwilża pyłek swoją śliną. Dzięki temu może go zlepić w celu przetransportowania go w koszyczkach na odnóżach do ula. Przeniesiony i upchnięty w plastry pyłek przechodzi fermentację mlekową, z udziałem enzymów i kwasu mlekowego . Tym produktem żywi się głównie matka pszczela oraz larwy i młode nielotne pszczoły. Wśród składników pierzgi jest ponad 200 substancji w tym, miód, mleczko pszczele,oraz całe mnóstwo witamin i mikroelementów.
Pszczoły gromadzą pierzgę w plastrach,położonych blisko jajeczek i bytowania królowej.

W skład pierzgi wchodzi przede wszystkim pyłek kwiatowy, miód i wydzielina gruczołów ślinowych pszczół. . Zgromadzony i zachowany pyłek w środowisku pszczelego gniazda, którego temperatura wynosi około 35 stopni Celsjusza, przechodzi fermentację mlekową. W czasie tego procesu białka pyłku ulegają rozpadowi do peptydów i aminokwasów, wzrasta zawartość cukrów prostych, a także wzrasta ilość kwasu mlekowego, dzięki któremu produkt jest zabezpieczony przed zepsuciem.

Właściwości pierzgi są niezwykle cenne. Przewyższają także lecznicze działanie pyłku ze względu na bogatszy skład, łatwiejszą przyswajalność i proces konserwacji. Pierzga zawiera w sobie wiele witamin (C, B1, B2, B3, B6, B12, A, PP, K, E, H, D), a także mikro- i makroelementów, takich jak magnez, żelazo, miedź, cynk, potas, fosfor, czy sód.

Zastosowanie pierzgi:

regeneruje organizm po operacjach i przebytych zawałach
wspomaga leczenie depresji
dobrze wpływa również na układ pokarmowy – przy wrzodach, biegunkach i zaparciach
reguluje przemianę materii
zwiększa liczbę czerwonych ciałek we krwi i poziom żelaza (zapobiega anemii)
pierzga wzmacnia organizm, dostarcza mu potrzebnych aminokwasów i witamin
wspomaga leczenie – np. w: chorobie wrzodowej żołądka, schorzeniach gruczołu krokowego
(prostaty) oraz leczeniu stanów przedzawałowych, choroby alkoholowej, kataru siennego,
jest stosowana w stanach zapalnych jamy ustnej i w okresach silnego narażenia organizmu na bakterie i grzyby

Stan Nowy
Marka Niepołomicki Bartnik
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 448d9e81-899f-4498-b1cd-4df648fcabd9

Produkty pszczele

Ciemniewo  
(6)
Wilczków  
(3)
Prochowice  
(3)
Spokojna  
(2)
Gostyń  
(2)
Strzelin  
(2)
Pabianice  
(2)
Księżyce  
(2)
Chodzież  
(2)
Wielka Wieś  
(2)
Stanisławów Pierwszy  
(2)
Siedlce  
(2)
Kąpławki  
(2)
Żychlin  
(2)
Juszkowo  
(2)
Łodygowice  
(2)
Bereza  
(2)
Jarocin  
(1)
Bydgoszcz  
(1)
Wieprz  
(1)
Maków  
(1)
Klepki  
(1)
Ełk  
(1)
Ciechocinek  
(1)
Dołhobyczów  
(1)
Przewóz  
(1)
Radlin  
(1)
Wolinia  
(1)
Ornowo  
(1)
Pisarzowice  
(1)
Legionowo  
(1)
Wągrowiec  
(1)
Bobrowo  
(1)
Ligota Tułowicka  
(1)
Krapkowice  
(1)
Dopiewo  
(1)
Tomaszowice  
(1)
Piotrów  
(1)
Ujrzanów  
(1)
Wąbrzeźno  
(1)
Kołbiel  
(1)
Sierpc  
(1)
Sufczyn  
(1)
Pozezdrze  
(1)
Rabinówka  
(1)
Sanka  
(1)
Piaseczno  
(1)
Zambrów  
(1)
Braniewo  
(1)
Tylicz  
(1)
Stargard  
(1)
Ostrzeszów  
(1)
Tarnogóra  
(1)
Chobienice  
(1)
Radom  
(1)
Bielsk Podlaski  
(1)
Kalety  
(1)
Rudy  
(1)
Piła  
(1)
Dzierzgowo  
(1)
Sycewo  
(1)
Chorzów  
(1)
Jasienica  
(1)
Dwikozy  
(1)
Olkusz  
(1)
Jawiszowice  
(1)
Owczarki  
(1)
Posada  
(1)
Adampol  
(1)
Milcz  
(1)
Wysoka  
(1)
Nowe Brzesko  
(1)
Rydzyna  
(1)
Leżajsk  
(1)
Głubczyce  
(1)
Ziębice  
(1)
Kikół-Wieś  
(1)
Tereszpol-Zaorenda  
(1)
Marysin  
(1)
Wojcieszyce  
(1)
Wirwajdy  
(1)
Dynów  
(1)
Iwonicz-Zdrój  
(1)
Łaszczów  
(1)
Suwałki  
(1)
Drwinia  
(1)
Niedźwiada  
(1)
Wleń  
(1)
Otwock  
(1)
Siedlice  
(1)
Pinczyn  
(1)
Dąbrowica  
(1)
Piotrków Trybunalski  
(1)
Strawczyn  
(1)
Tomaszów Lubelski  
(1)
Leszno  
(1)