O przedmiocie

Oferuję książkę "Kuchnia polska" autorstwa Stanisława Bergera i innych
...wiele lat temu postanowiono wydać wielką polską książkę kucharską. Ale kto ją napisze? Wybór padł na związaną ze Śląskiem Helenę Kulzową-Hawliczkową. Tak powstała Kuchnia polska - największy polski bestseler.
Prawdziwa autorka największego polskiego bestsellera wszech czasów zawsze pozostawała w cieniu. Niewiele wiadomo o tej kulinarnej mistrzyni, ale to właśnie z jej przepisów i smaku korzystały całe pokolenia. Zawiera 1625 przepisów „Kuchnię polską”, która osiągnęła w 50 wydaniach nakład 5 milionów egzemplarzy, firmował jednak mężczyzna, prof. Stanisław Berger, wtedy pracownik Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie.
93-letni obecnie biochemik i fizjolog żywienia jest w świetnej formie i niedawno na łamach czasopisma „Kuchnia” wspominał Helenę Kulzową-Hawliczkową, swoją główną autorkę. Odsłonił kulisy powstawania „Kuchni polskiej”. Przyznał, że dał książce tylko oprawę, napisał wstęp i pierwszy rozdział o ogólnych zasadach żywienia.
Niechętnie zabrał się do tego projektu; był naukowcem, nie mieszał na co dzień w garnkach. Zadanie zleca mu jednak przełożony z PZH, prof. Aleksander Szczygło, któremu już w 1951 roku władza powierza zadanie przygotowania socjalistycznej książki kucharskiej. Ale prof. Szczygło do tego się nie kwapi; jest lekarzem, gotować nie umie i zwleka, jak może. Kiedy jednak w 1953 roku umiera Stalin, można już gotować nie tylko socjalistycznie. Zbiera się więc zespół autorów ze Stanisławem Bergerem na czele.
Do konkretnych przepisów prof. Berger się nie wtrąca. Ma główną autorkę o ormiańskich korzeniach, o której myśli, że jest Ślązaczką. Pani po czterdziestce gotuje jak anioł, jest dyplomowaną nauczycielką gospodarstwa domowego. Przed wojną wydała już popularną książkę kulinarną. O jej umiejętnościach krążą legendy.

Wydawnictwo Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne 1990r.
wydanie XXXI, stron 752, okładka twarda z obwoluta,
Stan zachowania jak nowa tylko obwoluta w dwóch miejscach uszkodzona i sklejona taśmą.

Stan Bardzo dobry
Gatunek Kuchnie świata i regionalne
Język publikacji polski
Waga produktu z opakowaniem jednostkowym 1.400 kg
Okładka twarda z obwolutą
Nośnik książka papierowa
Rok wydania 1984
Forma poradnik
Tytuł Kuchnia Polska
Autor Stanisław Berger Krystyna Janik i inni
Wydawnictwo PWE
Liczba stron 798
Szerokość produktu 18.00 cm
Wysokość produktu 26.00 cm
ISBN 8320803217
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: f0b28335-6b87-41ca-9d0e-71c9e7c23295

Kuchnie świata i regionalne

Chlewiska  
(34)
Przemyśl  
(23)
Dłużyna Górna  
(8)
Włodzimierzów  
(7)
Karolina  
(7)
Milicz  
(7)
Węgliniec  
(6)
Wołowice  
(6)
Dopiewiec  
(6)
Chociwel  
(6)
Santok  
(6)
Smokowo  
(6)
Dziećmorowice  
(5)
Osse  
(5)
Słupca  
(5)
Strumień  
(4)
Jarosław  
(4)
Chrząstawa Mała  
(4)
Łeba  
(4)
Bukowiec  
(4)
Myszków  
(4)
Linia  
(4)
Brzozów  
(4)
Wiązowna  
(3)
Łuków  
(3)
Drzycim  
(3)
Głosków  
(3)
Złoty Stok  
(3)
Mszana Dolna  
(3)
Bąków  
(3)
Marcinowice  
(3)
Pogórze  
(3)
Głębowice  
(3)
Wąbrzeźno  
(3)
Wadowice  
(3)
Rydułtowy  
(2)
Głubczyce  
(2)
Żywiec  
(2)
Zielonki-Wieś  
(2)
Płośnica  
(2)
Bronisławów  
(2)
Boruja Kościelna  
(2)
Myślenice  
(2)
Wojnicz  
(2)
Sobków  
(2)
Gniewkówiec  
(2)
Daleszyce  
(2)
Celestynów  
(2)
Tarnowo Podgórne  
(2)
Klembów  
(2)
Warszowice  
(2)
Kamienica Szlachecka  
(2)
Pewel Ślemieńska  
(2)
Jabłonka  
(2)
Rąbień AB  
(2)
Chodzież  
(2)
Żarowo  
(2)
Kamień  
(2)
Genowefa  
(1)
Wałcz  
(1)
Kamienna Góra  
(1)
Prądocin  
(1)
Lubomierz  
(1)
Stary Zamość  
(1)
Szynwałd  
(1)
Międzyborów  
(1)
Giebnia  
(1)
Garbów  
(1)
Pruszcz  
(1)
Zakroczym  
(1)
Przypki  
(1)
Nowa Wieś Ełcka  
(1)
Lipinki  
(1)
Kuczów  
(1)
Zalas  
(1)
Osięciny  
(1)
Władysławów  
(1)
Wodzierady  
(1)
Ustroń  
(1)
Majdan Królewski  
(1)
Mikołajki  
(1)
Mościce  
(1)
Rosochate Kościelne  
(1)
Modlnica  
(1)
Wola Moszczenicka  
(1)
Izdebnik  
(1)
Czasław  
(1)
Czaniec  
(1)
Nowa Wieś  
(1)
Pilawa  
(1)
Krzymów  
(1)
Stary Sącz  
(1)
Włodawa  
(1)
Polska Nowa Wieś  
(1)
Dankowo  
(1)
Husów  
(1)