Chrzan jest rośliną od wieków używaną w Polskiej kuchni jako dodatek do potraw z mięsa. Przepisów na wykonanie dobrego chrzanu jest wiele. Najpopularniejsza jest ćwikła z chrzanem, ale można go też przygotować na wiele innych sposobów.
Jednak nie wszyscy wiedzą że poza niewątpliwymi walorami smakowymi chrzan ma również właściwości prozdrowotne. W chrzanie powstaje izotiocyjanian sodu który na ludzki organizm działa podobnie jak antybiotyk, działa odkażająco i wykrztuśnie, łagodzi objawy infekcji, ma też właściwości bakterio i grzybobójcze dzięki czemu może też być używany jako naturalny konserwant.
Jest rośliną łatwą w uprawie, radzi sobie zaniedbany rosnąc w trawie, jednak z rosnącego dziko trudniej będzie pozyskiwać cenny korzeń.
Chrzan to roślina ekspansywna, więc warto dobrze przemyśleć miejsce na jego posadzenie.
Podana cena dotyczy świeżo kopanej sadzonki z gruntu z gołym systemem korzeniowym odpowiednio zabezpieczonym na czas transportu.
W zależności od pory roku i etapu wegetacji rośliny sadzonka to:
- kłącze,
- kłącze z niewielkimi częściami nadziemnymi,
- kłącze ze szczątkowymi częściami naziemnymi pozostałymi po usunięciu
części niepotrzebnej czy wręcz utrudniającej przyjmowanie się roślin w
nowych miejscach
Oświadczam, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r. w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin, zmieniającym rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 228/2013, (UE) nr 652/2014 i (UE) nr 1143/2014 oraz uchylającym dyrektywy Rady 69/464/EWG, 74/647/EWG, 93/85/EWG, 98/57/WE, 2000/29/WE,2006/91/WE i 2007/33/WE do każdej rośliny lub nasiona dołączony jest paszport.