WITAMY SERDECZNIE
Zapraszamy do zakupu świeżej pierzgi pszczelej, która ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej.
Pierzga to substancja pochodzenia roślinnego, która jest wytwarzana przez pszczoły. To pyłek pszczeli połączony z miodem lub nektarem oraz wydzieliną gruczołów ślinowych pszczół. Produkt poddawany jest fermentacji mlekowej w warunkach beztlenowych pod wpływem enzymów obecnych w ślinie oraz bakterii Lactobacillus. Proces ten odbywa się w komórkach plastra (konstrukcji budowanej przez pszczoły robotnice z wosku).
W temperaturze około 35 stopni pałeczki Lactobacillus acidophilus występujące w miodzie w wyniku tego procesu wytwarzają kwas mlekowy i pH zawartość komórek plastra obniża się do wartości 4,0-4,5,co skutecznie zabezpiecza pierzgę przed zepsuciem. Prawidłowo wysuszoną i zakonserwowaną pierzgę mogą Państwo przechowywać przez około rok.
Pierzga pszczela: właściwości
Dzięki bogactwu prozdrowotnych substancji pierzga ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Poleca się ją przede wszystkim:
w okresie spadku odporności i rekonwalescencji po operacjach wzmacnia i regeneruje organizm,
w stanach depresyjnych- wspomaga układ nerwowy,
w przypadku przewlekłego zmęczenia i wytężonego wysiłku umysłowego,
na biegunki,
zaparcia (wspomaga trawienie),
wrzody żołądka,
oczyszczenie wątroby,
wzmocnienie naczyń krwionośnych,
pomocniczo w leczeniu anemii,
przy przeziębieniach (ma działanie bakteriobójcze)
przerost gruczołu krokowego,
W kosmetyce:
Na regenerację i nawilżenie skóry- wygładza zmarszczki, poprawia kolor skóry, redukuje cienie pod oczami (w postaci maseczki, którą można wykonać, łącząc pierzgę z jogurtem naturalnym i miodem).
Warto zaznaczyć, że ze względu na swoje właściwości pierzga pszczela jest chętnie stosowana w apiterapii, czyli leczeniu miodem i innymi produktami pszczelimi.
Nie ma możliwości przedawkowania produktu. Zalecana dzienna dawka pierzgi dla osoby dorosłej powinna wynosić od 30 do 40 g, czyli podobnie jak w przypadku zaleceń odnośnie pyłku. W celu zregenerowania lub wzmocnienia organizmu wystarczy zjeść jedną łyżkę dziennie, np. dodając substancję do letniej herbaty czy do dziennej porcji jogurtu lub owsianki. Można też przygotować z niej domowe lekarstwo – wystarczy wieczorem zalać łyżkę pierzgi wodą i odczekać około 8 godzin – najlepiej wypić roztwór na czczo rano. Ten prosty zabieg wielokrotnie zwiększa jej dobroczynne działanie.
Wysuszoną pierzgę przechowujemy w słoiczku w ciemnym suchym pomieszczeniu przez około 1 roku
Sprzedajemy po 100 gramów
Zapraszamy do zakupu, bo naprawdę warto
SPRZEDAŻ TYLKO NA TERENIE POLSKI ZA GRANICĘ NIE WYSYŁAMY